Håkan Lindgren: Ett ljud (2022) [lilla e nr 3]

Grafisk form: Fredrik Bäck

Rädslan var så total att jag inte fattade vad som hade träffat mig. De första ögonblicken förstod jag inte ens att det var rädsla. Jag hade gått och lagt mig sent som vanligt, utan att ha brytt mig om att bli riktigt full, och väcktes av en skräck som var starkare än allt jag hade räknat med att uppleva som vuxen. Det var ingen mardröm, det var ett borrhuvud av ren skräck som hade tagit sig in i min lägenhet.

Huvudpersonen i novellen Ett ljud lever ett händelselöst liv tills en natt när han blir riktigt skrämd. Det gör att han blir besatt av rädsla, för under de korta skräckslagna ögonblicken tänkte han snabbare än han någonsin gjort. Han vill uppleva samma bottenlösa, intensiva känsla en gång till.

Skräck? Det är som den där svarta hunden som hoppar fram ur mörkret innan man fattar att det man skymtade i ögonvrån bara var en stubbe. Eller snarare som det man anar skulle kunna hoppa fram istället för den där hunden. Det man hinner ana innan huvudet har satt ihop en hund. Det ligger där, berett till språng, någonting mot vilket en svart hund skulle vara en lättnad, om inte rentav en besvikelse, men skräck intresserar mig inte. Det jag vill ha mer av är det där andra och snabba, det som kan hitta mig genom skräcken.

Novell | ISBN 978-952-7081-27-3 | ISSN 2814–5062 | stiftat häfte | 36 s. | 9,90 € | 25.5.2022

Författarpresentation

Skriftserien lilla e

nr 1 Eva-Stina Byggmästar – Min amatörbotaniska självbiografi (2012), slutsåld
nr 2 Heidi von Wright – Solkatt på vit vägg (2022)
nr 3 Håkan Lindgren – Ett ljud (2022)