Uladzimir Njakljajeu: Brev till Volha och friheten (2013)


 

Omslag Uladzimir NjakljajeuPärmdesign: Maria Söderberg

I samarbete med Midsommar förlag (Sverige) ger Ellips ut ett urval dikter av den belarusiske poeten, författaren och essäisten Uladzimir Njakljajeu. Njakljajeu, som ställde upp i presidentvalet 2010, blev på valdagen brutalt nedslagen av polis och sedan häktad. Han satt fyra månader i husarrest i väntan på rättegången, där han dömdes till två års fängelse för uppvigling mot staten. I juli 2013 försattes han på fri fot efter en ny prövning av domen. I volymen Brev till Volha och friheten ingår dikter från tiden i häktet men också brev till hustrun, samt en inledning och en slutplädering. För översättningen står Janina Orlov (dikter) och Stefan Eriksson (övriga texter).

Prosa och lyrik | ISBN 978-91-977549-5-8 | hårda pärmar med skyddsomslag | 77 s. | cirkapris 20 € 15 € | 6.2013

_______

Brev till Volha och friheten (brev och dikter), översättning: Janina Orlov och Stefan Eriksson, Midsommar förlag (Sverige)/Ellips, 2013

_______

Sagt om Brev till Volha och friheten

Brev till Volha och friheten är en stark och emotionell genremässigt gränsöverskridande bok som inte kan lämna någon människa med politiskt samvete oberörd. (Kaj Hedman, Vasabladet)

Njakljajeu är framför allt vittne till den odemokratiska situationen i Belarus och delar öppet med sig av de övergrepp han utsatts för. Samtidigt ger Njakljajeus brev och dikter en insikt i hur en människas kreativa och känslosamma sidor kommer till uttryck också i de mest hopplösa situationer. (Anna von Bonsdorff, Ny Tid)

Brev till Volha och friheten är på många sätt upprörande läsning även om man nu har facit på hand och den faktiska friheten – hur fri den nu sen är i en diktatur – ändå har blivit en realitet. (Elisabeth Nordgren, Lysmasken)

Janina Orlovs dikttolkningar är smidiga och uttrycksfulla. Det lilla finlandssvenska förlaget Ellips har heder av att ha gett ut boken. (Michel Ekman, Hufvudstadsbladet)

 

FB Olga and Uladzimir Njakljajeu 2011Njakljajeu tillsammans med sin fru Volha, augusti 2011, fotograf: Maria Söderberg

_______

Författarpresentation

[…]