Ulrika Nielsen: Lite borta från platsen där jag talar – mikroprosa, anteckningar, brottstycken (2010)


 

l_ulrika.parm

Pärmdesign: Metha skog; bild: Lars Nielsen

Om tillvaron som text och texten som tillvaro, skrivandet som möjlighet och det omöjliga i skrivandet handlar Ulrika Nielsens femte bok. I en lyhörd kortprosasvit samsas och skaver iakttagelser och insikter, aningar och infall.

Jag hör mig själv stå och säga: skriv i förvirringen, i svindeln. Skriv där och lyssna. Om du skriver i förvirringen, utan att lyssna, kommer allt att gå förlorat. Det gör det ändå. Skriv i förvirringen eller skriv ingenting.

Kortprosa | ISBN 978-952-5496-77-2 | häftad | 87 s. | cirkapris 15 € SLUTSÅLD! | 4.12.2010

_______

Sagt om Lite borta från platsen där jag talar

Det här är en oerhört insiktsfull bok, över bräddarna fylld av vackra enradingar och kloka perspektiv. Oförställt, ärligt och utan minsta spår av naivitet blottlägger Nielsen skrivandets rädslor, den skapande människans dilemman. (Matilda Södergran, Ny Tid)

När Nielsen skriver om språk och språklöshet är det oerhört vackert. Det är djupt genomlevd och destillerad konstprosa som just på grund av sin skenbara förströddhet och splittring är tungt vägande. Och personlig. […] En omistlig bok för alla oss som ser språket som konst. Också. (Peter Björkman, Vasabladet)

Jag har aldrig mött ett lika subtilt betraktande om självt sitt profattarväsendet, om egenskaper till att skrivit i det skrivna. […] Detta är Nielsens bästa bok hittills, överlägset bra, hon känns än igen, hon säger sig själv och säger denna gång något just i det som skall bli hennes ord, det sällsamma ögonblickets ord. (Stefan Hammarén, Tidningen Kulturen)

Det som inte längre är hemlighetsfullt, även om vi längtar efter just det, blir i stället fascinerande också genom sin uppenbart kala och tillgängliga gåtfullhet. (Kaj Hedman, Vasabladet)

Nielsen har inga svar, men det har inte Duras heller. (Ida Säll, Helsingborgs Dagblad)

 

???????????????????????????????

_______

Författarpresentation

[…]