Peter Mickwitz: Passport Somaliland (2012)


 

PassportS.pärmPärmdesign: Metha Skog

spräng bojorna, spräng finland, spräng sverige, spräng norge, spräng frankrike, spräng bulgarien, pang och bang bang och glöm inte barocko. jag vill bo i sprängfinland, det är det enda ställe jag vill bo på i över under kring, o jag explosiva patriot!

Uppe i väster, uppe till vänster i det som kallas Afrikas horn, mellan Djibouti och Puntland, ligger den del av Somalien som heter Somaliland. Somaliland utlyste sig självständigt 1991. Inte ett enda land har erkänt Somalilands självständighet. Somaliland finns alltså inte. Men Somaliland finns. Och Somaliland behöver ett pass. Det här är Somalilands pass. Men det är också en historia om Suomaliland, en reflektion kring språk och skrivande, och en essä som spänner från Herder till Heisenberg.

Essä | ISBN 978-952-67553-5-9 | häftad |80 s. | cirkapris 17 € SLUTSÅLD! |10.2012

_______

Sagt om Passport Somaliland

Passport Somaliland av Peter Mickwitz är en viktig liten bok, liten till sitt yttre format, den ser ut som ett pass. Man kan ha den i fickan, och det är bra, för man behöver läsa den länge och omsorgsfullt. Man behöver låta texten vänta, låta den invänta en, gå tillbaka, ta om. (Ann-Christine Snickars, Lysmasken)

För faktum är att Mickwitz själv har format en smula, en utsökt liten stor smula. (K. A. Andreas Holmström, Ny Tid)

_______

 

Annons 13.9.2012

Följande annons ingick den sjunde delen (Elokuu) av Henriikka Tavis årslånga diktprojekt 12 (2014). Här kan boken laddas ner som pdf.

_______

Videoklipp: Laura Lindstedt läser ur Passport Somaliland på riksdagshusets trappa 22.4.2014

Författarpresentation

[…]