Alexander Bargum, vars debutdiktsamling All tid leder hit är nominerad till 2025 års Runebergspris, skriver om sin relation till poesin och hur rollen som företagsledare går ihop med rollen som poet. Det finns likheter men också betydande skillnader mellan verksamheterna. I båda fallen handlar det om kommunikation men på olika villkor.
Många goda författares öde är att förr eller senare – ofta snarare förr än senare – förses med epitetet ”bortglömd” i de sammanhang då någon trots allt kommer ihåg dem. I samband med min egen skönlitterära debut har jag haft anledning att minnas tre sådana poeter ur forntidens dunkel, nämligen bankdirektören Jacob Tegengren (1875–1956), verkställande direktören Åke Gulin (1906–88) och försäkringsdirektören Kurt Sanmark (1927–90). Alla var högst respektabla skribenter, och de kan än i dag läsas med behållning, även om jag inte själv känner någon uttalad litterär valfrändskap med dem. Orsaken till att jag nämner dem är att jag inte kan komma på några fler namnkunniga finlandssvenska lyriker som gjort en karriär på ledande poster inom handeln, industrin eller finansbranschen.
Denna iakttagelse kanske förefaller trivial. Med tanke på att (grovt uppskattat) kanske 600 personer har publicerat diktsamlingar på svenska i Finland under det senaste seklet, måste diktande näringslivsprofiler ändå betraktas som något tämligen ovanligt. De allra flesta poeter livnär sig på något utöver sina dikter, men affärer hör sällan till födkrokarna. Det samma torde gälla också i ett större geografiskt och språkligt perspektiv. Man kan säkert hitta en Paavo Haavikko eller en Wallace Stevens lite varstans, men vanliga är de inte.
Kurt Sanmark (1927–1990) och Wallace Stevens (1879–1955), två författare med ena foten i försäkringsbranschen. Foto: Rafael Olin/SLS och Sylvia Salmi/Wikimedia Commons
Då jag själv debuterar som skönlitterär skribent med en bakgrund i juridik och näringsliv, kan jag inte låta bli att reflektera över dessa dubbla roller, och över det faktum att just denna kombination är rätt ovanlig.
Jag börjar med frågan om (yrkes)identitet. Vilka epitet, egenskaper och värdeladdningar förknippar vi spontant med yrkesbeteckningarna ”företagsledare” respektive ”poet”? Listorna kan se ganska olika ut, de urartar i värsta fall i nidbilder, och åtminstone säger de ofta mer om fördomarna hos den som gjort upp listan än om yrkena i sig. Men: olikheterna förefaller ändå att vara ett faktum.
Handlar det kanske om trovärdighet? Kan jag vara en trovärdig företagsledare om jag samtidigt publicerar mig som poet? Kan jag bedriva ett trovärdigt författarskap om jag använder huvuddelen av min arbetstid till något så profant som affärer? I en tidsålder där det förekommer en stundtals ohälsosam fixering vid ”personal branding” är det förvisso inte helt oväntade frågor. Det finns kanske inget allmängiltigt svar, bara mitt eget svar som jag tänkte försöka komma fram till i dessa betraktelser. Först några tankar om skillnader och likheter – om än ganska ytliga – hos mina olika yrkesfält.
Just med tanke på denna dubbla trovärdighetsproblematik kan det förefalla som en stor risk för mig att framträda som skönlitterär debutant. Åtminstone har jag hos andra stött på den uppfattningen, det vill säga att det skulle vara ”modigt” av mig att ge ut en diktsamling. Jag uppskattar den erkänslan, men har inte själv tänkt på saken riktigt på det sättet. Rädslan att misslyckas är väl i någon mån förknippad med allt man ger sig in på, men å andra sidan är väl just risktålighet en egenskap som måste känneteckna varje någotsånär hygglig företagsledare och företagare. Alltså: vanan att hantera affärsmässiga risker ger kanske en viss risktålighet också i annan verksamhet?
Ett annat sätt att försöka konstruera en likhet mellan mitt civila yrke och skrivandet kanske kunde utgå från målmedvetenhet. Under tiotals år har jag lärt mig att ställa upp yrkesmässiga målsättningar och att efter bästa förmåga arbeta för att uppnå dem. Därför borde det egentligen inte alls vara så överraskande att jag också publicerar en diktsamling, enligt följande logik: (i) Jag har alltid varit intresserad av litteratur, (ii) därför vill jag också själv försöka mig på att skriva, (iii) vilket är meningsfullt endast om jag kan utvecklas i mitt skrivande, (iv) och det bästa sättet att driva på utveckling är att att ställa upp ett mål, (v) i det här fallet att få en bok publicerad. Något i den stilen tänkte jag faktiskt helt medvetet då jag lovade mig själv att försöka åstadkomma en bok, men vad jag helt glömde bort i den kedjan var att ställa upp målsättningar för själva mottagandet av en eventuell bok. Det var säkert lika bra så!
Det har sagts att företagsledning i allt väsentligt handlar om kommunikation. Det kanske också litteratur gör, men härvidlag är skillnaderna nog fler än likheterna. Om jag som jurist skriver en avtalstext eller som VD skriver en intern kommuniké till personalen, är det centrala syftet att budskapet ska vara helt entydigt, att kontrollen över budskapet ligger hos mig, att texten inte ska lämna rum för olika mottagares divergerande tolkningar – all sådan mångtydighet är ett misslyckande (utom kanske i sällsynta fall, då en skicklig jurist medvetet vill blanda bort korten med hjälp av mångtydiga texter, men av sådant har jag givetvis ingen personlig erfarenhet …). Då jag däremot skriver en dikt, är hela poängen att varje läsare ska kunna uppfatta den på sitt eget individuella sätt, annars är dikten inte levande. Jag har (förhoppningsvis) haft en egen tanke om vad dikten handlar om, men om den för läsaren handlar om något annat är det något som jag varken kan eller bör försöka kontrollera.
”Det är alltså frågan om det paradoxala och magiska i att med orden som redskap befria tanken från språkets tvång. Vilken befrielse att som företagsledare få syssla också med sådant!”
Däri ligger också diktens frihet, vilket kanske är min allra viktigaste litterära drivkraft (vid sidan av en ren och oförblommerad nyfikenhet på vad jag ska lyckas åstadkomma!). Det är frågan om en kommunikation som inte är instrumentell, inte inriktad på verkan eller på nytta, även om den givetvis inte heller är meningslös. Det är alltså frågan om det paradoxala och magiska i att med orden som redskap befria tanken från språkets tvång. Vilken befrielse att som företagsledare få syssla också med sådant!
Dikten, liksom all konst, får sitt existensberättigande om den lyckas säga något relevant – vilket inte behöver betyda något nytt, eftersom det mesta redan är sagt av de gamla grekerna & co – om livets komplexitet på ett sätt som når fram till åtminstone någon mottagare och som därtill kan betraktas som på något sätt konstruktivt (i betydelsen: något annat än destruktiv propaganda). Det är däremot enligt min uppfattning en villfarelse att förutsätta att dikten (eller konst överhuvudtaget) ska säga något om samhälleliga frågor eller förhållanden. Ett sådant innehåll kan mycket väl vara ett berättigat och lovvärt sätt att ge konsten en struktur och ett syfte, men har mycket lite att göra med konstens existensberättigande.
Det nyss sagda har mången annan uttryckt bättre än vad jag kan göra, och även andra åsikter har formulerats på ett precis lika övertygande sätt. Jag gör inte anspråk på att ha rätt i en sådan diskurs, men för mig är dikten framförallt en motvikt och en motkraft till språkets vardagliga, teknokratiska och i vissa fall rentav destruktiva användningsändamål. Därför är dikten också alltid tvivlande, prövande. Om en utsaga i en dikt ser ut som en sentens är det – åtminstone i min lyriska praktik – inte ett uttryck för säkerhet, utan snarare för tvivel. Diktens sanningsanspråk måste alltid vara skenbara. Men som vägvisare i en komplex värld är all konst av helt avgörande betydelse, och kanske man där någonstans kan hitta en djupare koppling till det ledarskap som behövs också i näringslivet.
”Som vägvisare i en komplex värld är all konst av helt avgörande betydelse, och kanske man där någonstans kan hitta en djupare koppling till det ledarskap som behövs också i näringslivet.”
Det för mig tillbaka till frågan om mina egna yrkesidentiteter. Strängt taget är det förmätet för en debutant att påstå att skrivandet ännu skulle utgöra en sådan, men ambitionen är ändå allvarligt menad, och jag har fortsatt att skriva också efter att debutboken blev klar. Jag har haft turen och förmånen att bli recenserad i rätt stor omfattning, och alla recensenter har på något sätt (vissa mer, andra mindre) vidgått det faktum att jag till mitt vardagliga yrke är företagare och VD. Då kandidaterna för 2025 års Runebergspris offentliggjordes rapporterade Vasabladet med den ståtliga rubriken ”Koncernchefen kan få stort litteraturpris”.
Någon kanske kunde tro att jag skulle vara irriterad över att min utomlitterära karriär framhävs så synligt i samband med min bok. Men så är faktiskt inte alls fallet, tvärtom! Först och främst har jag förstås försökt skriva en bra diktsamling, men en del av min uttalade mission är samtidigt att visa att litteratur och konst överlag är något som passar också personer med hur borgerliga yrken som helst. Jag är rädd att denna egentligen helt uppenbara sanning håller på att bli lite undanskymd i dagens hektiska, specialiserade och delvis kanske också smått infantiliserade tillvaro. Å andra sidan finns det också motsatta tendenser: mer än i tidigare generationer är vi öppna för att också näringslivsprofiler är människor, med smärtpunkter och tillkortakommanden i bagaget, och att sådana mänskliga drag i själva verket är styrkor i ett ledarskap som baserar sig på empati och förtroende. Sedan är det givetvis också lätt för mig att acceptera hänvisningar till min huvudsakliga yrkeskarriär då recensenterna i allmänhet uppfattat denna inbrytning från min sida som en positiv överraskning, och då boken anmälts med inkänning och engagemang.
Av det litterära etablissemanget har jag alltså trots (eller någon gång kanske rentav tack vare) min yrkesbakgrund blivit väl mottagen, utan varje tillstymmelse till misstro eller missunnsamhet. Bland mina kolleger och bekanta i näringslivet har jag också mött idel uppmuntran. Såvitt jag kan bedöma har min trovärdighet som skribent bekräftats – faktiskt – över all förväntan, och min trovärdighet i näringslivet har förblivit intakt, kanske rentav stärkts. Ja, detta är en outhärdligt självbelåten avslutning på min krönika. Till mitt försvar kan jag endast anföra att jag inte inbillar mig att allt detta skulle vara endast min egen förtjänst. Boken skulle inte ha blivit vad den är utan mina eminenta och outtröttliga förläggare, mottagandet skulle inte ha blivit så positivt utan välvilliga, vidsynta och välkomnande kritiker, etablerade författare, intervjuare och läsare – och min relativt stabila position i näringslivet, en position som tillåter utflykter på andra områden, skulle jag inte ha uppnått utan insatserna från hundratals kollegor och kontakter i många olika sammanhang under det senaste kvartsseklet. För allt detta är jag oändligt tacksam, och ser fram emot nästa risktagning på min litterära bana!
Alexander Bargum
Foto: Jani Laukkanen
ALEXANDER BARGUM (född 1975) är jurist till utbildningen. Han har varit verksam som företagare och koncernchef i familjebolaget Algol sedan år 2012 och innehar förtroende-uppdrag i ett antal allmännyttiga organisationer inom bland annat kultur, utbildning, forskning och näringsliv. Tidigare har han publicerat artiklar, uppsatser och rapporter inom sina olika yrkesfält.
[…]