Uladzimir Njakljajeu


 

Uladzimir NjakljajeuFotograf: Maria Söderberg

Poet, författare, essäist, och på senare år även politiker. Han föddes 1946 i Smarhon, Belarus. Bosatt i Minsk med hustru Volha. Debuterade som poet 1970. Ordförande i Belarusiska Författarförbundet 1999-2001 och har även varit ordförande i PEN Center Belarus. Har utgivit fler än tio titlar. Sedan 2010 ledare för kampanjen ”Tala sanning”. Samma år kandiderade han i presidentvalet och blev på valdagen brutalt nedslagen av polis och sedan häktad. Han satt fyra månader i husarrest i väntan på rättegången, där han dömdes till två års fängelse för uppvigling mot staten. I juli 2013 försattes han på fri fot. Njakljajeu tilldelades 2011 Tucholskypriset som han mottog i Stockholm i februari 2014.

Uladzimir Njakljajeu och Katarina Frostenson i Stockholm i februari 2014. Fotograf: Frankie Fouganthin

_______

Brev till Volha och friheten (brev och dikter), översättning: Janina Orlov och Stefan Eriksson, Midsommar förlag (Sverige)/Ellips, 2013

_______

Sagt om Brev till Volha och friheten

Brev till Volha och friheten är en stark och emotionell genremässigt gränsöverskridande bok som inte kan lämna någon människa med politiskt samvete oberörd. (Kaj Hedman, Vasabladet)

Njakljajeu är framför allt vittne till den odemokratiska situationen i Belarus och delar öppet med sig av de övergrepp han utsatts för. Samtidigt ger Njakljajeus brev och dikter en insikt i hur en människas kreativa och känslosamma sidor kommer till uttryck också i de mest hopplösa situationer. (Anna von Bonsdorff, Ny Tid)

Brev till Volha och friheten är på många sätt upprörande läsning även om man nu har facit på hand och den faktiska friheten – hur fri den nu sen är i en diktatur – ändå har blivit en realitet. (Elisabeth Nordgren, Lysmasken)

Janina Orlovs dikttolkningar är smidiga och uttrycksfulla. Det lilla finlandssvenska förlaget Ellips har heder av att ha gett ut boken. (Michel Ekman, Hufvudstadsbladet)

_______

Wikipedia
Belarusbloggen
Belaruslitteratur

[…]