Susanne Ringell: Tärnornas station – en drömbok (2014)


 

l_ringellp.fram2Pärmdesign: Metha Skog, originalbild: Ralf Andtbacka

Tärnornas station – en drömbok sträcker sig, i den associativa kortprosans form, mellan sovplatser och städer. I ett läkande nattligt alfabet, där vi bland annat färdas med nattåg till tärnornas station, och vistas i Staden, Den eviga staden och Trädgårdsstaden, bär texten på en egen rymd av flöden och passager, häggvita bandage, främmande stjärnor och skridande luciatåg, och på toner av insikt och försoning.

Lyrisk prosa | ISBN 978-952-7081-01-3 | häftad | 120 s. | cirkapris 18 € 15 € | 27.9.2014

_______

Sagt om Tärnornas station – en drömbok

Hos Ringell finns allt i stilen och språket, i de djärva kombinationerna, i den nedskruvade sorgen och den orubbliga diskreta humorn. Med fantastisk klarhet närmar hon sig de mest undflyende motiv, det som finns längst inne i själen, så att det blir åskådligt och igenkännbart. (Michel Ekman, Hufvudstadsbladet)

Hennes författarskap har en tyngd som bara (den skenbara) lättheten kan ge. (Barbro Enckell-Grimm, Lysmasken)

Allt är i rörelse och drar hela tiden med sig nya betydelser. (Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser)

På ett sätt som ligger bortom det intellektuella, är Tärnornas station svår att inte drabbas av. (Johanna Karlsson, Ny Tid)

Ringell lyfter med varsam hand ur det undermedvetnas brunn. Hennes unika respekt för det vilda, absurda och det tillsynes lilla, sneda hon hittar där skapar drastisk text. I sömnens skyddslöshet, menar hon i början av boken, är vi egentligen som närmast varandra för de världar vi går in i. Så är hennes bok också en lovsång till det sköraste i oss, vår fantasi, vår längtan och vår kreativitet.(Förvalsjuryn för Runebergspriset)

Tärnornas station – en drömbok tar med sin läsare till drömmens hemlighetsfulla värld, där såväl våra innersta önskningar som våra djupast gömda minnen flyter upp till ytan. Med språklig elegans och friskt mod utforskar Ringell sitt drömlandskap och närmar sig samtidigt tillvarons stora mysterier – om de så gäller valpförlossningar, korvkokning eller luciatåg. (Svenska litteratursällskapets prismotivering 5.2.2012)

_______

 

runeborgå5Runebergshemmet i Borgå 10.12.2015, fotograf: Metha Skog

_______

The Lucia Maids’ Station – a dream book (urval i engelsk tolkning av Claire Dickenson)
Runeberg-ehdokas Susanne Ringell: Onnettomuus ei tee taiteesta syvempää (intervju i Helsingin Sanomat)
_______

Författarpresentationer

[…]