Mikaela Nyman

Fotograf: Steve King

Född 1966 på Åland och bor med sin familj i Nya Zeeland. Arbetar som frilansjournalist och författare. Disputerade hösten 2019 med en avhandling vid International Institute of Modern Letters i Wellington om maktperspektiv och kvinnors kreativa uttryckssätt med fokus på skönlitterärt skrivande, Stilla havet och Vanuatu. Utkom 1995 med Tankar, en biografi om Hildegard Mangelus. Har sedan dess mest publicerat skönlitterära alster på engelska, bland annat i Turbine | KapohauSportBlackmail PressSweet MammalianMinarets and Strong Words 2019: The Best of the Landfall Essay Competition. I mars 2020 utkommer, som en del av hennes doktorsstudier, romanen Sado på Victoria University Press. Hon håller för tillfället på och redigerar en antologi med kvinnliga författare från Vanuatu.

_______

När vändkrets läggs mot vändkrets (lyrik), Ellips 2019

På annat förlag:

Tankar: Hildegard Mangelus liv (biografi), 1995
Sado (roman), 2020

_______

Sagt om När vändkrets läggs mot vändkrets

Jag läser den här boken om och om och om igen, det är en form av upptäcktsfärd, jag njuter av att kunna lägga läsarens vändkrets mot författarens, världen är en och en enda: ett du ett jag ett vi. Författarens ”skrivande puls” börjar slå i läsaren också. (Gungerd Wikholm, Lysmasken)

När vändkrets läggs mot vändkrets är en starkt berörande skildring av att lära sig leva i sorgen, att känna vi:et leva vidare i jaget. (Marit Lindqvist, Svenska Yle).

I När vändkrets läggs mot vändkrets har Mikaela Nyman skapat en helgjuten egen ordvärld, med skickliga variationer på grundteman och sammanhållet symbolspråk. […] Hennes språk är laddat med en sällsam skönhet men ändå glasklart. (Petter Lobråten, Ålandstidningen)

Den stora sorgen går som en orgelton genom Mikaela Nymans diktsamling När vändkrets läggs mot vändkrets, som är det självstyrda landskapet Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2020. (Ur motiveringen)

 

_______

Victoria UP (författarpresentation)
Victoria UP (om Sado)
International Institute of Modern Letters