Susanne Ringell


 

susanne i rom2Fotograf: Anders Larsson

Född i Helsingfors år 1955. Hon har studerat vid Helsingfors universitet och Teaterhögskolan och arbetat som skådespelare och dramatiker vid olika finlandssvenska teatrar. Ringell debuterade 1993 med novellsamlingen Det förlovade barnet och sedan dess gett ut ytterligare 11 böcker som omfattar såväl prosa som poesi. Hon har även författat pjäser och hörspel. Tärnornas station – en drömbok kandiderade till 2015 års Runebergspris och prisbelönades av Svenska litteratursällskapet.

_______

Tärnornas station – en drömbok (lyrisk prosa) Ellips 2014

På annat förlag:

Guiden (prosa), 2014
På utvägen var jag en annan (poesi), 2012
Vattnen (noveller), 2010
Ryggens nymåne, 2009
En god havanna – Besläktat, 2006
Katt begraven, 2003
Av blygsel blev Adele fet, 2000
Åtta kroppar, 1998
Vara sten (dikter), 1996
Gall eller Våra osynliga väntrum, 1994
Det förlovade barnet (noveller), 1993

_______

Sagt om Tärnornas station – en drömbok

Hos Ringell finns allt i stilen och språket, i de djärva kombinationerna, i den nedskruvade sorgen och den orubbliga diskreta humorn. Med fantastisk klarhet närmar hon sig de mest undflyende motiv, det som finns längst inne i själen, så att det blir åskådligt och igenkännbart. (Michel Ekman, Hufvudstadsbladet)

Hennes författarskap har en tyngd som bara (den skenbara) lättheten kan ge. (Barbro Enckell-Grimm, Lysmasken)

Allt är i rörelse och drar hela tiden med sig nya betydelser. (Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser)

Ringell lyfter med varsam hand ur det undermedvetnas brunn. Hennes unika respekt för det vilda, absurda och det tillsynes lilla, sneda hon hittar där skapar drastisk text. I sömnens skyddslöshet, menar hon i början av boken, är vi egentligen som närmast varandra för de världar vi går in i. Så är hennes bok också en lovsång till det sköraste i oss, vår fantasi, vår längtan och vår kreativitet.(Förvalsjuryn för Runebergspriset)

Tärnornas station – en drömbok tar med sin läsare till drömmens hemlighetsfulla värld, där såväl våra innersta önskningar som våra djupast gömda minnen flyter upp till ytan. Med språklig elegans och friskt mod utforskar Ringell sitt drömlandskap och närmar sig samtidigt tillvarons stora mysterier – om de så gäller valpförlossningar, korvkokning eller luciatåg. (Svenska litteratursällskapets prismotivering 5.2.2012)

_______

 

1Susanne Ringell, bokmässan i Helsingfors 2014 (fotograf: Catharina Gripenberg)

_______

Schildts & Söderströms
Runeberg-ehdokas Susanne Ringell: Onnettomuus ei tee taiteesta syvempää (intervju i Helsingin Sanomat)
Nationalencyklopedin
Susanne Ringell reser, röker och skriver på en gammal östtysk skrivmaskin (videoklipp)

[…]