Ulrika Nielsen


 

Ulrika Nielsen 2015, foto Håkan Lindgren2Fotograf: Håkan Lindgren

Författare och kritiker, född (1974) och uppvuxen i Nykarleby, numera bosatt i Sundbyberg i Sverige. Hon har gått författarutbildningen Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. I sina texter rör hon sig ofta i spänningsfältet mellan genrer och perspektiv: det omöjliga och det möjliga, åtrå och äckel, mening och omening, glipor och blockeringar.

_______

Undergången (kortprosa/poesi), Ellips 2015
Lite borta från platsen där jag talar – mikroprosa, anteckningar, brottstycken (kortprosa), Ellips 2010

På andra förlag:

En bok av kött och ord (kortprosa), 2008
Mellan Linn Sand (kortroman), 2006
Poemer om pingviner (dikter), 2002
Små springor som värmen tränger ut ur (roman), 2001

_______

Sagt om Lite borta från platsen där jag talar

Det här är en oerhört insiktsfull bok, över bräddarna fylld av vackra enradingar och kloka perspektiv. Oförställt, ärligt och utan minsta spår av naivitet blottlägger Nielsen skrivandets rädslor, den skapande människans dilemman. (Matilda Södergran, Ny Tid)

När Nielsen skriver om språk och språklöshet är det oerhört vackert. Det är djupt genomlevd och destillerad konstprosa som just på grund av sin skenbara förströddhet och splittring är tungt vägande. Och personlig. […] En omistlig bok för alla oss som ser språket som konst. Också. (Peter Björkman, Vasabladet)

Jag har aldrig mött ett lika subtilt betraktande om självt sitt profattarväsendet, om egenskaper till att skrivit i det skrivna. […] Detta är Nielsens bästa bok hittills, överlägset bra, hon känns än igen, hon säger sig själv och säger denna gång något just i det som skall bli hennes ord, det sällsamma ögonblickets ord. (Stefan Hammarén, Tidningen Kulturen)

Det som inte längre är hemlighetsfullt, även om vi längtar efter just det, blir i stället fascinerande också genom sin uppenbart kala och tillgängliga gåtfullhet. (Kaj Hedman, Vasabladet)

Nielsen har inga svar, men det har inte Duras heller. (Ida Säll, Helsingborgs Dagblad)

_______

Schildts & Söderströms
Undergången (Dagens Nyheter)

[…]