Henrik Jansson


 

Henrik Jansson 2015b. foto Katariina Perkiö

Fotograf: Katariina Perkiö

Henrik Jansson är född i Jakobstad och bosatt i Åbo. Han verkar vid sidan av det egna författarskapet som kritiker och kolumnist vid Hufvudstadsbladet och Vasabladet, samt som ledare inom författarutbildningen Litterärt skapande. Jansson har tidigare publicerat fjorton verk inom olika genrer, under senare år romanerna Protokollsutdrag från subversiva möten, Brev från bar Aurora och Nyckelroman samt det prisbelönta prosalyrikverket Brev till min K (Ellips, 2011).

_______

Där jag står i det strömmande (prosadikter), Ellips 2015
Brev till min K (prosadikter), Ellips 2011

På annat förlag:

Nyckelroman (roman), 2013
Brev från bar Aurora (roman), 2010
Protokollsutdrag från subversiva möten (roman), 2007
Min dotter Näckros (noveller), 2005
Lejonhonans stillhet (noveller), 2003
Godnatt treans spårvagn (roman), 2000
Blues för Bimba (lyrisk prosa), 1996
Nattsmycken (lyrisk prosa), 1993
Vernissage (roman), 1991
Isbergens tid (roman), 1988
Encore (roman), 1986
Gruppen hette No c:o (roman), 1984
Lit de parade (roman), 1981

_______

Sagt om Brev till min K

Efter läsningen känns personliga och politiska katastrofer lite lättare att hantera. (Peter Björkman, Ny Tid)

Brev till min K förenar reflexioner över läget i Finland med grubblerier över diktarens eget liv och relationer okonstlat och med en diskret skönhet man bara måste tycka om. (Henrik Othman, Österbottens Tidning)

Brev till min K är en rakt igenom sympatisk bok, uppriktig och oförställd. Som en människa som mognat är den både kompromisslös och vidsynt. (Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet)

Detta är poesi när den äntligen upphör att vara utsmyckning. När dikten slutar att vara ett barnsligt försvar, eller reduceras till ett ömkligt värn mot vardagen. Dikterna blir i stället till en del av världen, när maskerna äntligen har fallit och vi står ansikte mot ansikte och inser att vi alla – innerst inne – bara är människor, det är just en sådan meningsfull och löftesrik poesi som Henrik Jansson skriver i desillusionernas grymma tidevarv. Orden blir kött. Orden återfår sitt ursprungliga värde. (Crister Enander, Vasabladet/Tidningen Kulturen)

Självinsikt, självironi, att öppna dörren till det slags sämre sällskap vi alla har inom oss, men inte så gärna talar om. Henrik Jansson bjuder verkligen på sig själv här. (Barbro Enckell-Grimm, Lysmasken)

Brev till min K kan beskrivas som prosalyrisk autofiktion, där diktaren ömsom talar till sin älskade K, ömsom till läsaren. Ämnena är vardagliga, men vardagen förgylls av kärleken. Tillbakablickar på en olyckligare tid ger relief åt den nyfunna, men sköra, lyckan. En personligt formad diktion bidrar till verkets höga konstnärliga nivå. (Svenska litteratursällskapets prismotivering 5.2.2012)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotograf: Melinda Lönnberg

_______

Finlands svenska författareförening
Möt finlandssvenska författare
Wikipedia

[…]