Lina Hagelbäck: Falsk astrologi!

Ifall du undrar vad 2022 bär i sitt sköte, här har du svaret i poetisk form. Ellips har äran att få publicera poeten Lina Hagelbäcks sinnrikt spekulativa prognos för det nya året.

[…]

Falsk astrologi! – Nyårsspecial inför 2022 inklusive diktfragment ur Rosen fryser i snön av poeten Osip Mandelstam (W&W, 1976).

Vågen: Släng alla secondhandkläder. Res i ciderkostym till Köpenhamn och be om ett smørrebrød. Planeten Mars råder dig att gå vilse i staden, Merkurius är däremot skeptisk till det som du inte kan kontrollera. Turmöbler: hotellsängar och keliga köksbord.

”Lugnt andas havets bröst.”

Stenbocken: Stressa inte inför det nya året. Bråka inte med Tvillingar. Ditt soltecken grundar sig på önskningar om fred. Ja, du har något av fransig hippie över dig! Du är modig, ärlig och otålig, bor på landet, älskar skvaller om hallonodlingar.

”Men vanvettsljus är dagen.”

Väduren: Plötsligt blir du allvarlig och rastlös. Du har en filosofisk sida som du bör måna om. Alla planeter, gränder, stjärntecken och hus hör ihop. Om du lyckas hitta ett Lejon är chanserna goda till en stormig romans. Turelement: eld, sockervadd och lax.

”Vi svänger in på en stjärneväg.”

Skorpionen: Du brinner för att gå till botten med saker men var försiktig med din analytiska förmåga – alla är inte ute efter dig! I sjunde huset av ascendenten blir du lätt misstänksam särskilt mot Vattumannen. Ät maränger, tillåt dig njutningar så som gyttjebad.

”Det finns ingen ängslan i skogen.”

Fiskarna: Du är ädel, begåvad och rädd. Misströsta ej, stjärnorna står på din sida. Angående tur i kärlek: en mystisk hare kommer med budskap om mjölk och honung. Undvik Oxen, den är irriterad på Fiskarna såhär års. Ät vegetariskt. Turdjur: myra.

”O låt mig höljas i dimma.”

Skytten: Du klarar allt ifrån att baka bröd till att heja på grannar. Under din förtjusande yta finns dock ett svårmod. När polstjärnan står i det högsta huset vågar du ställa dig de djupaste frågorna. Ät onyttig mat, bejaka dina perversioner och din gråt.

”Din sång är skoningslös.”

Jungfrun: Under det nya året bör du välkomna förändringar och låta dig uppslukas av dina passioner. Familjeförhållanden kan spraka på gott och ont. Jupiters möte med Neptunus kan bli tursam för dig. Slappna av ibland, gå en yogakurs.

”God dag, gamla feberyrsel.”

Oxen: Du är generös och lojal, men oljud stör dig. Eftersom det är dags för stambyte i ditt hus under några år framöver kan det bli tufft. Res gärna utomlands. Hälsotips: bada vinterbad. Lita på dig själv. 2022 utlovar någon slags kärlekshistoria. Ha tålamod.

”Men glänser en stjärna så?”

Vattumannen: Det handlar om en stabil vårvinter, en rusig sommar, schack och måleri. Hösten utmanande, vintern impulsiv. Håll koll på det fjärde huset, det står för dina rötter men även för ditt undermedvetna. Turfärg: Lila. Maträtter: bohemiska.

”Jag ser en ljus urtavla skina.”

Tvillingarna: Gå i terapi – så att livet inte förvandlas till en affektmassaker. Försök att vara mindre intensiv när du träffar skygga vänner. Lita inte på någon slags intuition, du faller ofta för jättemärkliga människor. Bona om dig själv, var försiktig.

”Stråkarnas heta ånga förblindar.”

Kräftan: Du har kommit att bli en stabil person. I våras mådde du inte alls så här bra. Tvångstankarna är över nu. Du kan koncentrera dig på att utveckla magikern i dig, den glimmande begåvning du alltid hållit hemlig. Skaffa dig vita kaniner. Turböcker: romaner.

”Tyngden och bräckligheten.”

Lejonet: Under våren får du uppslag till flera konstnärliga projekt. Du blir erbjuden arbete på Kulturnytt på Sveriges Radio. Du har en stark karisma och många tycker om din röst, din humor. Mot hösten lugnar livet sig något. Turklädsel: kaftan. Ät ostron.

”Tiden min, mitt vilddjur – ”

[…]

Foto: Cato Lein

Lina Hagelbäck, född 1971, författare och poet, bor i Stockholm. Har skrivit diptyken om Violencia (Brombergs 2013, 2015), och diktsamlingen Ömhetsmarker tillsammans med författaren Ulrika Nielsen, Schildts & Söderströms, 2017. Är nu på bokförlaget Lejd där Ambivalencia (2018), Akut viol (2019) och Kometkarta (2021) har publicerats.

Att läsa Hagelbäck är att kastas mellan ytterligheterna. Lika nära som till rymden och extasen har Hagelbäck till bottendjupen. Ångesten, tvångstankarna, psykosen och ledan befinner sig tätt intill, hur sprudlande dikterna än kan vara. En så här oroande levande poesi behövs.

– Sebastian Lönnlöv, SvD

[…]